Wat te doen in de tuin in de maand april

Wat te doen in de tuin in de maand april

Waarschijnlijk ben je vorige maand al gestart om je tuin klaar te maken voor het voorjaar. In deze maand april geven we je opnieuw tips wat je in de tuin kunt doen. Welke planten je kunt snoeien en welk tuinonderhoud je kunt uitvoeren. Handige tuintips op een rij voor je tuin in de maand april. En vergeet niet om deze maand te genieten van de vroeg bloeiers en de prachtige Westeria.

Wat te doen in april in de tuin?

1. Gazon

Dit is het moment om de kale plekken in je gazon te herstellen. Dit kan je doen door de kale plek opnieuw in te zaaien. Ook kan je weer beginnen met het maaien van het gras (als je dat vorige maand niet al hebt gedaan). Het gras bemesten kun je het beste doen in de maanden maart tot en met september. Doe dit minimaal 3 keer per jaar voor het beste resultaat.

2. Snoeien

Voor je begint met snoeien is het belangrijk dat je controleert of er geen vogelnestjes tussen de struiken of hagen zitten.

Dit is namelijk dé maand dat de vogels aan het broeden zijn.

In deze maand kan je de hagen dus beter niet snoeien.

Planten die je wel kunt snoeien zijn:

 • Laurier
 • Mediterrane planten zoals de vijg
 • Lavendel (tot oud hout)
 • Vlinderstruik
 • Rozen (als je dit in maart bent vergeten)
 • Coniferen (pas op voor nestjes)

Ook kun je de ‘schade van de winter’ nu goed herkennen doordat deze takken achterblijven in groei. Deze kan je in de maand april wegsnoeien.  Snoei het zover terug dat je in het levende groene gedeelte knipt.

3. Vijver

Heb je vorige maand nog niet aan de vijver gewerkt dan kan je ook deze maand beginnen met het weghalen van bladeren en de bodem schoonmaken van de vijver. Controleer ook deze maand je waterkwaliteit. Ben je nog niet zo gedreven in het onderhouden van je vijver dan kan je een water sample meenemen naar grote tuincentra’s. Deze kunnen het water voor je analyseren, vaak zijn er in het voorjaar speciale vijvertestdagen. Ideaal dus om te bekijken of je waterkwaliteit goed is en je nog moet bijsturen in de GH en KH waardes. GH-waardes tussen 8° en 12°DH en KH-waardes tussen 6° en 8°DH zijn ideaal voor de vijver. Ook is dit de maand om nieuwe waterplanten te plaatsen.

Is de watertemperatuur boven de 10 graden dan kan je weer dagelijks de vissen voeren.

4. Planten

Deze maand is het tijd om de zomerbollen en knollen te planten zoals de dalia’s, gladiolen en lelies. De maand april is een goede maand om de Buxus te planten. Heb je planten naar binnen gehaald om ze tegen de winter te beschermen? Dan is dit de maand om ze langzaam weer aan de buitenlucht te laten wennen. Let wel op, haal ze ’s avonds nog naar binnen. Ook is deze maand geschikt om je moestuin verder uit te breiden. Meer hierover lees je hieronder.

Moestuin in april

5. Zaaien en planten

Vorige maand heb je wellicht al wat van onderstaande planten gepoot, maar deze maand april kun je de volgende planten nog zaaien of poten.

Dit kan je het beste zaaien en planten in april:

 • Bloemkool
 • Brocolli
 • Sla
 • Aardbeien
 • Aardappels
 • Bieten
 • Mais
 • Rode kool
 • Knolselderij
 • Koolrabi

Heb je een kas? Dan kun je alle planten en gewassen deze maand gerust zaaien zodat ze verderop in het seizoen in de volle grond kunnen.

De zaden die je hebt voorgezaaid in de vensterbank kunnen nu ook in de volle grond geplant worden. Laat ze eerst een week wennen aan de buitenlucht door ze ’s avonds naar binnen te halen.

6. Planten kopen

Deze maand heeft het tuincentra volop aanbod om jouw moestuin te vullen. Mocht je dus niet toe zijn gekomen aan het voorzaaien dan kun je hier in april goed terecht. Het aanbod is tegenwoordig erg groot.

7. Oogsten

April, de maand van de asperges. Als je deze geplant hebt kun je er deze maand lekker van genieten en zijn ze klaar om te oogsten.

Succes in de tuin deze maand!

Een reactie op “Wat te doen in de tuin in de maand april

 1. Pingback: Wat te doen in de tuin in de maand mei - Tuintrendz

Laat een reactie achter