6 tips voor een kindvriendelijke tuin

Tips voor een kindvriendelijke tuin

In een kindvriendelijke tuin draait alles om plezier en avontuur. Het omtoveren van je achtertuin tot een speelparadijs voor kinderen is niet alleen leuk, maar ook van onschatbare waarde voor hun groei en ontwikkeling. Van kleurrijke bloembedden tot spannende speeltoestellen, we geven je een aantal tips om een tuin te creëren die perfect is voor buitenspelende kinderen.

1. Ontwerp een kindvriendelijke tuin

Een tuin geschikt voor kinderen begint met een uitnodigende sfeer. Zorg ervoor dat de tuin veilig en stimulerend is, met voldoende ruimte voor kinderen om te bewegen. Kies voor zachte, kindvriendelijke materialen en vermijd scherpe randen of gevaarlijke obstakels. Creëer een open ruimte waar kinderen vrij kunnen bewegen en ze hun verbeelding de vrije loop kunnen laten.

2. Speelse bloembedden en borders

Breng kleur aan in je tuin met levendige bloembedden en borders. Kies voor kleurrijke bloemen en laat kinderen helpen bij het planten en verzorgen ervan. Bloembedden zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar bieden ook een geweldige kans voor kinderen om te leren over planten, bloemen en de natuurlijke wereld om hen heen. Kleur wordt vaak onderschat en achterwege gelaten in onder andere de moderne tuin. Gelukkig zien we meer kleur terugkomen in de tuintrends van 2024, want dit stimuleert de ontwikkeling van kinderen enorm! En brengt direct vrolijkheid met zich mee.

Kleurrijke borders

Bekijk het borderpakket op Jarinde

3. Het leukste buitenspeelgoed

Een kindvriendelijke tuin is niet compleet zonder speeltoestellen. Denk hierbij aan schommels, zandbakken, speelhuisjes, glijbanen, klimrekken, trampolines en waterpret in bijvoorbeeld de vorm van een zwembad! Speeltoestellen zijn niet alleen leuk, maar ook essentieel voor de fysieke ontwikkeling van kinderen. Ze bieden een veilige en stimulerende omgeving waar kinderen hun kracht, balans en coördinatie kunnen verbeteren terwijl ze lekker buiten spelen. Zorg ervoor dat de speeltoestellen stevig zijn gebouwd en regelmatig worden gecontroleerd op veiligheid. Koop je tweedehands een speeltoestel, dan is het helemaal van belang om goed te controleren of het nog veilig gebruikt kan worden.

Zandbak in de vorm van een schip

Bekijk tuinspeelgoed op Leen Bakker

4. Tuinieren met kids

Tuinieren is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een geweldige manier om kinderen te leren over verantwoordelijkheid, geduld en respect voor de natuur. Moedig kinderen aan om te helpen met bijvoorbeeld de planten water geven, het gras maaien of het vegen van de bestrating. Ook leuk om met de kids te doen is het verbouwen van groente en kruiden in een moestuin of plantenbak. Zo leren ze de waarde van gezond eten en zo raken ze bewust van de afkomst -en vooral het geduld wat erbij komt kijken- van voedsel.

5. Tuinmeubelen voor het hele gezin

Naast al het werken en spelen in de tuin is het ook van belang om lekker tot rust te kunnen komen. Even wat te kunnen eten en drinken aan een handige tafel. De picknick tafels zijn hiervoor uitermate geschikt en het meest gekozen tuinmeubel voor gezinnen. Tegenwoordig zijn er hele mooie en moderne picknick tafels verkrijgbaar die perfect passen in de hedendaagse tuin.

Ronde picknick tafel

Bekijk hier de leukste picknick tafels op Fonq

6. Veiligheid in de tuin

Last but not least, veiligheid staat altijd voorop in een kindvriendelijke tuin. Zorg ervoor dat alle speeltoestellen stevig zijn verankerd en vrij zijn van scherpe randen of losse onderdelen. Houd giftige planten buiten bereik en zorg voor voldoende schaduwrijke plekken waar kinderen kunnen rusten en afkoelen tijdens warme dagen. Leer kinderen ook over de gevaren van de tuin, zoals bijensteken en tekenbeten, en wees extra voorzichtig met zwembaden en vijvers!

Met deze tips en adviezen kun je je tuin omtoveren tot een levendige en kindvriendelijke plek waar ze lekker kunnen buiten spelen.

Laat een reactie achter