Tuintrends 2024: Terug naar de natuur

Tuintrends 2024

Het jaar 2024 staat voor de deur, en dat betekent dat het tijd is om te kijken naar de nieuwste trends op het gebied van tuinieren en tuinontwerp. In het komende jaar zien we enkele opvallende verschuivingen in de wereld van tuinieren, met een nadruk op natuurlijke elementen en duurzaamheid. Laten we eens dieper ingaan op enkele tuintrends die je kunt verwachten in 2024.

1. Borders met ronde vormen

Een van de meest opvallende trends in tuinontwerp voor 2024 is het gebruik meer ronde vormen in de tuin. Denk aan verhoogde borders van terracotta borderstenen in aardse bruine kleuren. Deze borderranden brengen een warme en rustieke uitstraling in je tuin. De ronde vormen zorgen voor een zachte en organische uitstraling, waardoor je tuin er nog natuurlijker uitziet. Deze natuurlijke terracotta borders gemaakt in Europa kunnen worden gevuld met een verscheidenheid aan planten, van bloeiende struiken tot siergrassen, om een boeiende en harmonieuze omgeving te creëren. Ook de flexibele cortenstaal borderrand in roestbruine kleur om ronde vormen mee te maken blijft een populaire tuintrend in 2024.

2. Meer focus op inheemse beplanting

Duurzaamheid en biodiversiteit zijn belangrijker dan ooit, en in 2024 zien we een grotere focus op inheemse beplanting. Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen doorgaans minder water en onderhoud. Door inheemse planten in je tuin op te nemen, help je niet alleen de lokale flora en fauna te ondersteunen, maar verminder je ook de behoefte aan kunstmatige irrigatie en meststoffen.

Naast inheemse beplanting ontdekken ook steeds meer mensen de vogel, bijen- en vlindertrekkers uit het boek Tuinjungle van Dave Goulson. Denk aan soorten als Dropplant – Agastache Foeniculum, Lavendel – Lavandula x intermedia en Gewone Smeerwortel – Symphytum Officinale.

Hanteer je minimaal 50% inheems, dan doe je het al heel goed. Ook mixen met uitheemse soorten zorgt voor meer variatie en afwisseling, wat ook bijdraagt aan de biodiversiteit. We vermijden wel steeds meer soorten zoals Chinese palmen die hier gewoon echt geen meerwaarde hebben.

Het mooie van inheemse planten is dat deze minder of bijna geen hulpstoffen nodig hebben om te groeien. Biologische tuinplanten zien we ook meer en meer. Hier hangt nog wel een prijskaartje aan en mensen moeten er aan wennen dat deze er minder gelikt uitzien.

Boek de Tuinjungle

3. Een tuin is niet compleet zonder boom

Bomen hebben altijd al een centrale rol gespeeld in tuinontwerp, maar in 2024 worden ze nog belangrijker. Bomen bieden schaduw, habitat voor dieren en dragen bij aan de luchtkwaliteit. Of je nu kiest voor een compacte steeneik, een sierlijke esdoorn of een fruitboom, een tuin is gewoon niet compleet zonder een boom die schaduw geeft, vogels een plekje om te schuilen biedt en veel water opneemt. Gelukkig zijn er in alle maten bomen verkrijgbaar, dus ook voor kleine tuinen.

ROde pruikenboom

4. Tegels wippen

In reactie op toenemende zorgen over wateroverlast en de behoefte aan meer groen, zien we in 2024 een trend waarbij tuineigenaren ervoor kiezen om bestrating te verminderen en meer ruimte te creëren voor beplanting. Het verwijderen van tegels en het vervangen ervan door vaste planten, bloembedden van biologische bloemenmengels en zelfs kleine vijvers of een wadi kan helpen om regenwater beter te absorberen en bijdragen aan een groenere omgeving.

5. Eten uit eigen tuin

Eten uit eigen tuin is al enkele jaren een populaire trend, en in 2024 is het nog steeds aan de gang. Maar je hoeft geen uitgebreide moestuin te hebben om van deze trend te genieten. Zelfs in bijvoorbeeld je voortuin kun je eetbare planten integreren. Denk aan het planten van een blauwe bessenstruik, fazantenbes, goji-bes en als je iets meer ruimte hebt een stoofperenboom of een appelboom. Ook een verhoogde borderbak met muntplanten of een rozemarijn halfheester kan prima in de siertuin. Deze planten zijn niet alleen mooi, maar bieden ook verse en smakelijke ingrediënten voor je keuken.

Fazantenbes

Een reactie op “Tuintrends 2024: Terug naar de natuur

  1. Pingback: 6 tips voor een kindvriendelijke tuin - Tuintrendz

Laat een reactie achter