Deze planten zijn ideaal voor in de pluktuin

Deze planten zijn ideaal voor in de pluktuin

Een bloementuin is als een stukje paradijs op aarde, waar je de kans krijgt om te genieten van de natuurlijke schoonheid en rust van bloeiende planten. Maar wat als je die schoonheid ook naar binnen kunt brengen? Dat is waar de magie van een pluktuin begint. In deze blog gaan we dieper in op welke planten geschikt zijn voor een pluktuin en hoe je een veldboeket kunt creëren met bloemen uit je eigen tuin.

Wat planten zijn geschikt in een pluktuin?

Een pluktuin is een plek waar je bloemen kunt kweken die speciaal zijn bedoeld om te plukken en te gebruiken in boeketten. Of je nu een beginnende tuinier bent of al groene vingers hebt, hier zijn enkele prachtige planten die je kunt overwegen voor jouw pluktuin:

1. Zonnebloemen (Helianthus annuus)

Zonnebloemen zijn niet alleen een symbool van vrolijkheid, maar ze brengen ook een overvloed aan zonneschijn in je tuin. Met hun grote, heldere bloemhoofden trekken ze niet alleen mensen aan, maar ook bijen en vogels. Ze zijn een must-have in elke pluktuin.

2. Lupines (Lupinus)

Lupines komen in verschillende kleuren en voegen een vleugje romantiek toe aan je boeket. Hun elegante toortsen van bloemen trekken vlinders aan, waardoor ze een prachtige aanvulling zijn op je tuin.

Lupine in de pluktuin

3. Dahlia’s (Dahlia)

Dahlia’s zijn als juwelen in de tuin. Ze zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren. Of je nu gaat voor de subtiele pasteltinten of de opvallende, felle kleuren, dahlia’s kunnen niet ontbreken in je pluktuin.

Dalia's in de pluktuin

4. Cosmea (Cosmos bipinnatus)

Cosmea, ook wel bekend als Mexicaanse aster, brengt een luchtige, wilde uitstraling in je boeket. Ze gedijen goed in warme zomers en trekken bijen en vlinders aan.

5. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

Oost-Indische kers is niet alleen mooi, maar ook eetbaar! De bloemen en bladeren hebben een pittige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades. Ze voegen een speelse noot toe aan je boeketten.

6. Lathyrus (Lathyrus odoratus)

Lathyrus, ook wel pronkerwt genoemd, staat bekend om zijn heerlijke geur. Deze klimplant heeft prachtige, kleurrijke bloemen en kan verticaal groeien, waardoor het een uitstekende keuze is voor een verticale tuin of hek.

7. Korenbloem (Centaurea cyanus)

Korenbloemen zijn klassiek en charmant. Ze bloeien in verschillende tinten blauw en kunnen ook worden gedroogd om het hele jaar door van hun schoonheid te genieten.

8. Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloemen hebben heldere, zonnige bloemblaadjes en hebben zowel decoratieve als geneeskrachtige eigenschappen. Ze voegen een vleugje warmte en levendigheid toe aan je boeketten.

Een veldboeket uit eigen bloementuin

Nu je weet welke planten geschikt zijn voor een pluktuin, laten we eens kijken naar hoe je een prachtig veldboeket kunt creëren met de bloemen die je hebt gekweekt.

Kies het juiste moment

Het eerste geheim van een geweldig veldboeket is het kiezen van het juiste moment om de bloemen te plukken. Doe dit ’s ochtends vroeg of laat in de avond wanneer de temperaturen milder zijn. De bloemen zullen dan frisser en langer meegaan.

Varieer in hoogte en textuur

Een boeket wordt interessanter en aantrekkelijker als je verschillende hoogtes en texturen combineert. Gebruik bloemen met hoge stelen als zonnebloemen en dahlia’s als middelpunt en vul de ruimte op met lager groeiende planten zoals cosmea en goudsbloemen.

Speel met kleur

Denk na over de kleuren van je boeket. Wil je een boeket met zachte pasteltinten of juist een boeket dat knalt met felle kleuren? Combineer bloemen met complementaire kleuren voor een opvallend effect.

Voeg bladgroen toe

Bladgroen, zoals varenbladeren of eucalyptus, voegt textuur en diepte toe aan je boeket. Het dient ook als een perfecte achtergrond voor de bloemen en laat ze echt opvallen.

Bind het samen

Wanneer je tevreden bent met de compositie van je boeket, bind je het samen met touw, lint of een elastische band. Zorg ervoor dat de stelen gelijkmatig zijn afgesneden, zodat ze allemaal op dezelfde hoogte staan.

Ververs het water

Plaats je veldboeket in een vaas met vers water. Om de levensduur van je bloemen te verlengen, snijd de stelen om de paar dagen een beetje schuin af en vervang het water.

Geniet ervan

Nu is het tijd om te genieten van je eigen creatie. Zet je veldboeket ergens in huis waar je er elke dag van kunt genieten. Het zal niet alleen je ruimte opfleuren, maar ook je humeur verbeteren.

Dus daar heb je het, de geheimen van het kweken van een prachtige pluktuin en het creëren van een verbluffend veldboeket uit je eigen tuin. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de natuur.

Laat een reactie achter