Natuurlijke tuin met pergola

Natuurlijke tuin met pergola

Mijn allereerste tuinontwerp is klaar en dit is het resultaat! Dit is de tuin van mijn moeder, waar ze door de jaren heen al veel heeft veranderd. Er was al een goede basis aanwezig en het grootste ‘euvel’ was de vijver. Die moest eruit vanwege de kleinkinderen. Ik laat je zien waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt en hoe we deze natuurlijke tuin hebben gerealiseerd. De plantjes zijn nog jong en het zal er volgend jaar een stuk voller uitzien. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt?

Pergola straat

Daar waar de vijver stond hebben we pergola palen geplaatst om diepte aan te brengen in de tuin. We hebben daarnaast geprobeerd om materialen te hergebruiken. Zo hebben we van de vijverrand twee borders gecreëerd, die het terras van de tuin onderscheidt. De palen zijn geïmpregneerd en de laatste palen zijn in cement gestort, zodat er nog een schommel aan gehangen kan worden. Tegen de pergola aan hebben we twee blauwe druiven en een blauwe regen gepland. Een pergola is een eenvoudige en voordelige manier om hoogte in je tuin aan te brengen.

Een pergola geeft gelijk een heel andere uitstraling aan je tuin.

Pergola straat

Pergola en border in een natuurlijke tuin

Beplanting passend bij de natuurlijke tuin

De beplanting hebben we luchtig en natuurlijk gehouden. Het is een mix geworden van veel verschillende plantsoorten zodat het een romantische sfeer geeft. En doet denken aan een veldboeket, met een vrolijke mix van kleuren. Naast de bestrating hebben we siergrassen gepland. Deze siergrassen en kleine planten moeten uiteindelijk over de bestrating heen vallen. Om wat kleur toe te voegen hebben we de Japanse bloedgrassen (Imperata cylindrica) gekozen. Dit soort siergras is niet winterhard en kan je het beste in het voorjaar terugsnoeien tot 10 cm van de grond.

Tuinontwerp met siergras, Japans bloedgras

Eén van mijn favorieten is de vuurpijl (de kniphofia), een vaste plant die goed in de zon kan staan en wintergroen is. Hij bloeit in juli, augustus en september en kleurt van donker oranje naar geel. In combinatie met paars, fris groen en groen/grijs springt hij er helemaal uit.

Tuinontwerp met vuurpijl

Nog zo’n vrolijke noot in de tuin is de Crocosmia ‘George Davidson’ ook wel de Montbretia genoemd. Van juli tot september geeft hij prachtige oranje/gele bloemen. In de winter is het handig om hem te bedekken met voldoende blad zodat hij goed beschermd is tegen de kou.

Crocosmia 'George Davidson' Montbretia.

En deze onderstaande plant ken je vast al. De populaire Verbena bonariensis doet het goed in de moderne tuin vanwege zijn sprieterige vorm. De Verbena plant is een feest voor de hommels en bijen. Hij kan wel 125 cm hoog worden en is daarmee een echte eyecatcher in de tuin. Hier hebben we hem in de border geplaatst zodat het voor een natuurlijke afscheiding zorgt waar je toch doorheen kunt blijven kijken.

Dit maakt de tuin dynamisch en spannend.

De borders zijn gevuld met de combinatie van lampenpoetser (Pennisetum ‘Little Bunny’), de Nepeta (Nepeta faassenii) en dus de al eerde genoemde Verbena. De paarse tinten zorgen voor een ton sur ton effect.

Schommelstoel in moderne tuin

Verbena in romantische en kleurrijke tuin

De springerige witte Prachtkaars – Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ bloeit van juli tot en met oktober en trekt veel vlinders aan! In combinatie met een paarse vlinderstruiken de Echinacea – ook wel zonnehoed genoemd – is dit een heus vlinderparadijs geworden. Om de tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te houden hebben we voor de Geranium Rozanne bodembedekker gekozen. Een kleurrijke en lang bloeiende geranium, die maar liefst van begin mei tot begin november paarse bloemen geeft en de bodem bedekt. Deze geranium ken je misschien wel onder de naam Ooievaarsbek en kan goed in de zon/half zon staan.

Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies'

Bestrating

De bestrating zorgt voor een weelderig effect in deze verder vrij moderne tuin. Om het spannender en speelser te maken zijn er smalle lichtgrijze betontegels gelegd in een verspringend patroon. Zo krijgt de tuin voldoende breedte en vult het de ruimte goed. Ook de beplanting helpt mee om het speelse effect te creëren. Deze mogen uiteindelijk over de tegels groeien zodat het een echte natuurlijke tuin wordt.

Bestrating in speels tuinontwerp met pergola

Terras

Het terras is ook opnieuw aangelegd met donker antraciet tegels van 60 x 60 cm. Hierop staat een all-season loungeset die het hele jaar door buiten kan blijven staan. Ideaal voor iedereen die geen ruimte – en zin heeft – om alle kussens bij iedere regenbui op te bergen. Achter de loungebank is nog een roos gepland (nog niet te zien, dus het oogt nog wat kaal) en een trompetklimmer (Campsis radicans). Deze doet me aan mijn geliefde vakantiebestemming in de Provence denken, waar je hem veel tegenkomt. Een snel groeiende plant die van volle zon houdt. Hier moet hij nog even gaan groeien en bloeien.

Terras met antraciet tegels en loungeset all season

De natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin kenmerkt zich door veel planten die speels de ruimte krijgen om te groeien. Het hoeft allemaal niet zo strak en geharkt te zijn. Een ideale stijl voor mensen die wel van een kleurrijke tuin houden, maar niet van veel onderhoud. Een bijkomend voordeel is dat deze natuurlijke tuin voor veel blije beesten en insecten zorgt. Ook is het belangrijk om in een natuurlijke tuin te variëren in hoogte van de beplanting.

Ik ben erg benieuwd wat je van mijn eerste tuinontwerp vindt? Met mijn minimale kennis – deze hoop ik snel uit te breiden – heb ik geprobeerd een natuurlijke tuin te creëren die voldoet aan de tuinwensen van mijn moeder. Speciale credits gaan uit naar mijn broertje Frank, die heeft meegedacht met het ontwerp en geholpen om deze tuin te realiseren.

Fotografie en ontwerp door Hiske Ligtenberg

Laat een reactie achter